Donacije

Podržite rad sajta. Svaka uplata ide za održavanje i promocije.
Hvala, Vaš Arandjelovac On-line.

Više podataka uskoro.

Opšte Informacije

Dobro došli

Sign in with Facebook
Please update your Flash Player to view content.
četvrtak, 06 novembar 2008 10:03
Štampa PDF
Ocena korisnika: / 123
LošeNajbolje 

Marko Kraljevic roden je sredinom XIV veka kao sin kralja Vukasina, gospodara Prilepa, i velikog dela Makedone, i majke Jevrosime. Otac, kao vladar tog dela Makedone, opremio je vojsku sa bratom despotom Ugljesom. Ta vojska trebala je da spreci dalju najezdu Turaka na Balkansko poluostrvo i porobljavanje srpskih zemalja. Nazalost, dok su bili utaboreni na obalama reke Marice, u noci 1371. godine, Turci su ih bez najave napali i napravili pravi masakr. U bici na Marici poginuo je Vukasin i njegov brat a njegove zemlje pale su pod tursku vlast. Marko, kao prestolonaslednik, nemocan da ucini nesto vise, zbog turske nadmoci, postaje turski vazal. To je podrazumevalo i njegovo angazovanje u vojnim operacijama turske vojske. Ubrzo se dokazao kao snazan i sposoban borac pa je dosao do titule turskog vezira, sto je prestavljalo visok polozaj u turskom drustvu. Njegovo omeleno oruzje je, bas kao i u narodnim pesmama, bio topuz kojim je vesto baratao. Sudbina mu je odredila da izgubi zivot u bici na Rovinama i to na strani vojske koja je pogubila njegovog oca i okupirala njegove zemlje. Dakle, njegova prava istina o njegovom zivotu je dosta surova i daleka od prica iz narodnih pesama, koje su ga velicale kao najveceg srpskog junaka.


 

MARKO KRALJEVIC KAO KNJIZEVNI LIK


Marko Kraljevic je definitivno bio najpopularniji junak kod narodnih pevaca i pripovedaca, koji su stvorili mit o coveku nenadmasne snage i hrabrosti. Bio je zastitnik Srba od surovih turskih osvajaca i kao takav ulivao je narodu nadu u srca. To je bilo veoma znacajno, jer se na taj nacin Srbi istrajali pod turskim jarmom sa neunistivim snom o slobodi, koji su davno izgubili. Stvarajuci u svojoj masti takve likove poput Marka, oni su verovali da ce Bog da se smiluje na njihove patnje i zaista posalje junake takvih sposobnosti, koji bi ih oslobotili otomanskih okova. Iako je Marko Kraljevic u stvarnom zivotu bio turski vazal, tj. izdajnik koji se borio na turskoj strani, njima je bilo potrebno da veruju da postoji takav junak, hrabar i neunistiv, koji ce ih voditi do slobode.
Marko je u pesmama, dakle, opisan kao veoma krupan covek izuzetne snage, mudar i hrabar.
Posedovao je i druge talente, a jedan od njih je da je mogao zaista mnogo da pope, a da se ne nape. Napomenimo i da ne mogao nikuda bez vina. Vesto je baratao topuzom teskim 66 oka, koji je dosao glave svim Turcima i "negativcima" koji bi se sa njim uhvatili u kostac. Ne bilo stvora koji ga se ne plasio. Njegova majka Jevrosima, koja ga je odgojila bez pokojnog oca Vukasina, bila mu je zivotni savetnik. Kao mudra i stara zena davala mu je savete koji bi mu pomogli u zivotu.
Bio je tvrdoglav pa ne poslusao majcine savete da se mane hajducenja.
Marko Kraljevic je imao konja Sarca od koga se ne odvajao. Zivio je veoma dugo(u nekim pesmama pominjano je i 300 godina), a o njegovoj smrti vezano je vise legendi. Najprihvacenija je da ne umro od maca, u boju, sto bi se ocekivalo od takvog ratnika, nego mu je bog jednostavno uzeo dusu ka sebi na planini Urvini. Marko je pre toga bacio svoj topuz u debelo more i rekao: "Kad moj topuz iz mora izis'o, onda 'vaki junak postanu!"
Druga legenda kaze da se sa Sarcem sklonio u jednu duboku pecinu, u kojoj spava dubokim snom, cekajuci trenutak kada ce ponovo njegovom narodu biti potrebna njegova junastva.

Share
Poslednje ažurirano ponedeljak, 30 april 2012 07:56
rc-avionipaintball-clubzagorac_designHigh_Diving_klub40Vasa reklama ovde
You are here:   HomeLektireMARKO KRALJEVIC KAO ISTORIJSKA LICNOST