Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog hrvatskog predsednika Ive Josipovića ako toj svečanosti bude prisustvovao predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.Tadić je agenciji Tanjug izjavio da bi njegovo prisustvo inauguraciji zajedno sa Sejdiuom značilo da Srbija na indirektan način priznaja nezavisnost Kosova.

Srbija je, kako je podsetio, spremna da učestvuje na regionalnim skupovima na kojima Kosovo nastupa kao UNMIK-Kosovo ili Kosovo-UNMIK.

"Ovde se, medjutim, radi o jednoj političkoj manifestaciji - inauguraciji hrvatskog predsednika i spreman sam da odem pod uslovom da se ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", poručio je Tadić.

Predsednik Tadić je konstatovao da je u poslednjih mesec ili dva primetno urušavanje i snižavanje odnosa Srbije i Hrvatske, kako zbog "provokativnih političkih istupa" odlazećeg predsednika Stjepana Meesića, tako i zbog nastupa hrvatskih predstavnika u Medjunarodnom sudu pravde, gde je, kako je naglasio, postojalo lažno svedočenje da su i pokrajine imale pravo otcepljenja u bivšoj Jugoslaviji.

"Verujem da Srbija i Hrvatska mogu da poprave svoje odnose, ali to opredeljenje treba pokazati ne samo na rečima, već i u praksi", objasnio je Tadić.