bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Оно по чему је Аранђеловац најпознатији је благотворност киселе воде којом је још 1811. године своје здравље крепио Доситеј Обрадовић. На лични захтев кнеза Милоша, буковичка вода је допремана у бутелама и коришћена Pravoslavna crkva

на двору, а почетком XX века почиње и ручно флаширање киселе воде "Књаз Милош" да би се кроз деценије пуњења ова вода окитила највишим међународним одличјима за квалитет.
Када се помене вода не може се заобићи ни велелепни парк Буковичке бање који се простире на површини од 21,5 ha са сталном поставком мермерних скулптура, најпознатијих наших и светских аутора, насталих у тридесетогодишњем постојању међународне смотре уметности "Мермер и звуци" која поред мермерних скулптура организује и манифестацију "Свет керамике", а организује и позоришне представе, концерте и фолкорне приредбе. Све манифестације обављају се на летњој отвореној сцени или у прелепој "Сали кнежева" хотела "Старо здање", грађевине старе преко 150 година, коју граду подари династија Обреновић. У парку се налази и павиљон књаза Милоша и неколико извора минералне воде која се у бањском лечилишту користи заједно са глином за лешење обољења гастроинтестиналног и хепатолибијарног система, болести респираторног система и повреде локомоторног система.

Слободарска традиција овог краја оставила је за собом успомену на подизање Првог српског устанка у селу Орашац 6 km од Аранђеловца, где се налази меморијални комплекс смештен око Марићевића јаруге где је започето стварање модерне српске државе, а Карађорђе изабран за вођу устанка.

Аранђеловац има и два Храма Св. архангела Гаврила. Један је онај у коме је служио прота Атанасије буковички, који је заклео устанике на верност отаџбини, подигнут 1835. године на темељима средњевековне цркве из 1480. године. Други је подигао кнез Милош, онај по коме је Аранђеловац добио име. Новосаграђен Храм Св. Ап. Петра и Павла један је од највећих у Шумадији. У близини се налази некадашњи средњевековни Манастир Светог Архангела Михаила у Брезовцу, цркве брвнаре у Венчанима и Даросави. У непосредној близини, у Тополи налази се маузолеј краља Петра I на Опленцу као и Карађорђева црква, затим средњевековни манастири Вољавча, Никоље и Благовештење.

На 10 km од Аранђеловца је 1976. подигнуто акумулационо Гарашко језеро за снадбевање водом Аранђеловца и околине. Језеро се простире на површини од око 65 ha, највеће дубине 22 m, порибљено је и представља омиљено излетиште грађана Аранђеловца заједно са базеном поред самог језера и спорским теренима.

Аранђеловачки музеј има своју сталну поставку коме припада Рисовачка пећина, на самом улазу у град, из доба неолита, а у близини које се налази и етно-кућа.

Add comment


Security code
Refresh