bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Aranđelovački park u kome je na 22 hektara smešteno 80 vajarskih dela, još čeka na red za listu zaštićenih dobara Uneska


Ričard Dikon u aranđelovačkom ateljeu (Foto Aleksa Vitorović)
Aranđelovac – U ateljeu na rubu Parka Bukovičke banje nekoliko vajara ceo mesec klešu skulpture u belom mermeru na slobodnu temu. Reč je o 48. simpozijumu „Beli Venčac” smotre umetnosti „Mermer i zvuci”, a vajar i selektor Mrđan Bajić, koji je želeo da manifestaciju približi zenitu iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, izabrao je, kako je naglasio, umetnike koji nisu specijalizovani za kamen, ali su zato specijalisti za umetnost.

U Aranđelovcu borave Ričard Dikon, britanski skulptor, profesor na Nacionalnoj školi likovne umetnosti „Bozar” u Parizu i dobitnik „Tarnerove nagrade”, koji u februaru 2014. izlaže u Galeriji „Tejt modern” u Londonu, potom bračni par slikara Jelica Radovanović i Dejan Anđelković i vajar Radoš Antonijević. Na ovoj vajarskoj smotri napravljeno je 200 skulptura, veći deo smešten je po gradovima Jugoslavije, a 80 pripada zbirci u Parku Bukovičke banje kao vlasništvo aranđelovačke opštine.

Ričard Dikon objašnjava da ideju promišlja kroz tehnologiju rada. „Skulpturu vidim kao semiološku razliku između kuvanog i presnog. Pre sam za sečenje nego klesanje mermera, jer na taj način umetnik, između ostalog, štedi energiju. A ovim svojim radom u Aranđelovcu predstaviću razliku između arhitekture i prirode ”, kaže Dikon.

„Skulpture u našem parku nalik su muzeju u sopstvenom dvorištu. Vi već imate brend u svom dvorištu”, ističe umetnik koji živi u Londonu, u naselju Pekam, koje je postalo brend zahvaljujući junacima serije „Mućke”.

Podsetimo da je Ričard Dikon boravio u Beogradu 2006. kada je sa Mrđanom Bajićem predložio da izgrade most, sa skulptorskim elementima, koji bi povezivao Kalemegdan i Savu, i premrežio ulice najopterećenije saobraćajem. „Dobijene su dozvole ali nije postajao budžet. I dalje ga nema. Do sada sam pravio stolice i stolove, ali ne i most koji nosi predivnu simboliku”, kaže Ričard Dikon.

Bračni par Jelica Radovanović i Dejan Anđelković u Aranđelovcu radi zajedničku skulpturu. Objašnjavaju da uvek kreću od konteksta – u ovom parku čine ga drveće, zelene površine, staze i prečice.

„Prečice su urezane u zemlju i odlučili smo da tu intervenišemo. Ljudi koji idu prečicom komuniciraće sa našim radom. Pošto senke drveća padaju na prečice, onaj ko ide prečicom delimično će da gazi kamen smešten u senci drveta”, objašnjava Jelica Radovanović.

„Ne insistiramo na rukopisu autora već diskursu, to jest mermernoj strukturi koja je nalik neverovatno tvrdoj kocki šećera. Nemamo umetničku sujetu pošto smo se potvrdili nezavisno jedno od drugog. Nije presudno ko se prvi nečega setio, već kako da progovorimo o tome. U radu prepoznajemo međusobni uticaj, i od tada stvaramo zajedno”, kaže Dejan Anđelković i primećuje da se vajarska smotra „Beli Venčac” razlikuje od ostalih po tome što su skulpture odmah izložene, a ne odlažu se, po običaju, u depoe.

Simpozijum „Beli Venčac” do sada je ugostio i umetnike iz inostranstva: Lina Čedvika (Velika Britanija), Kingira Azuma (Japan), Đankarla Sangregorija (Italija), Kloda Losta (Francuska), a pored njihovih, u Parku Bukovičke banje nalaze se i skulpture Ivana Meštrovića (poklon Narodnog muzeja), Ota Loga, Kolje Milunovića, Angeline Gatalice i drugih. Aranđelovčani su posebno ponosni što su u ovom „biseru vrtne umetnosti 19. veka” često boravile i uživale obe kraljevske porodice – i Obrenovići i Karađorđevići. Park, površine 22 hektara, sa nekoliko mineralnih izvora, proglašen je za prirodno dobro, a krajem osamdesetih godina prošlog veka postojao je predlog da se uvrsti pod zaštitu Uneska. Ta ambicija ni danas nije zastarela.

M. Sretenović
objavljeno: 02.08.2013.

Add comment


Security code
Refresh