bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U Aranđelovcu, uoči 19. septembra - Dana oslobođanja grada u Drugom svetskom ratu, najavljeno je podizanje spomen obeležja žrtvama komunističkog terora, čemu se usprotivio lokalni SUBNOR.

Prvo je organizacija SNP "Naši" pozvala građane da 19.septembra prisustvuju postavljanju spomen obeležja žtrvama komunističkog terora, što je lokalni Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) okarakterisao kao podizanje spomenika "saradnicima okupatora".

Na plakatima te desničraske organizacije kojima je oblepljen grad, pozivaju se građani da na dan ulaska partizanskih jedinica u Aranđelovac dođu ispred Spomen kosturnice iz Prvog svetskog rata "u čijoj blizini se nalazi jedna od masovnih grobnica žrtava komunista".

Navodi se i da će tu, sa početkom u 17 sati, biti održan pomen stradalim od komunističkog terora, "a zatim će na jednom od masovnih stratišta nevinih Srba i antikomunista biti postavljeno spomen obeležje".

Na najavu podizanja spomen obeležja oštro je reagovao lokalni SUBNOR koji je najoštrije osudio postavljanje najavljenog spomenika "izdajnicima i kvislinzima koji su ubijeni pri oslobađanju Aranđelovca".

"Na dan 19. septembra kada SUBNOR decenijama proslavlja oslobođenje Aranđelovca, organizacija SNP "Naši" najavila je da će postaviti spomenik "žrtvama komunizma", odnosno pobijenim saradnicima okupatora", navodi se u saopštenju.

Lokalni SUBNOR navodi i da je "zamena teza u kojoj se oslobodioci predstavljaju kao ubice, a saradnici okupatora kao zrtve apsolutno neprihvatljiva", a od države traži da ih uzme u zaštitu i spreči postavljanje "spomen table saradnicima okupatora".

Add comment


Security code
Refresh