bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U Narodnom muzeju u Aranđelovcu, sutra (sreda, 23. oktobar, 18,00) biće otvorena izložba „Dimitrije Davidović u Kragujevcu“.
Aranđelovački muzej ovu izložbu realizuje u saradnji sa Istorijskim arhivom Šumadije, Narodnim muzejom i Bibliotekom “Vuk Karadžić” iz Kragujevca.


Ove godine navršava se 245 godina od pojave prvog srpskog lista u Veneciji, 200 godina od kada je Dimitrije Davidović u Beču pokrenuo „Novine Serbske“, 198 od kada je pokrenuo književni list „Zabavnik“, 178 od kada je stupio na snagu Sretenjski ustav čiji je Davidović autor i 175 od njegove smrti. Ova, 2013. godina proglašena je godinom Dimitrija Davidovića i modernog novinarstva. Dimitrije Davidović bio je publicista, književnik, prevodilac , izdavač, štampar, upravnik Knjaževsko-srpskog teatra, lekar Kneza Miloša i sekretar na knjaževom dvoru.
Autori izložbe su Goran Milosavljević i Marko Milivojević. Gost na otvaranju izložbe biće Nataša Popovska, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja grada Beograda, koja izvesti autorsku predstavu „Na kafi kod kneginje Ljubice“.

Add comment


Security code
Refresh