bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Postoji ozbiljna opasnost da Evropska unija zabrani uvoz malina iz Srbije zbog nedozvoljenog nivoa pesticida u njima, saznaju beogradski mediji.

Fitopatolog iz Čačka dr Rajko Garić tvrdi u intervjuu za ''Press'' da je samo tokom prošle godine u našu zemlju vraćeno oko 120 tona maline koja je bila isporučena stranim kupcima, jer je u njima bilo više pesticida nego što predviđaju standardi koji važe na teritoriji EU.

 

 

Proivođači maline u Srbiji koriste previše pesticida

 

- Već dva, tri puta smo bili na korak da nam izreknu zabranu izvoza malina na teritoriju Evropske unije, jer je u njima bilo više pesticida nego što je dozvoljeno! Ako se tako nešto desi, trebaće nam nekoliko godina da ponovo dobijemo sve potrebne dozvole. Svi naši izvoznici poljoprivrednih proizvoda imaju problem sa viškom pesticida u robi koju nude evropskom tržištu - upozorio je fitopatolog Garić.

 


On je objasnio da je pomenuta količina maline, zbog prekoračenja propisane koncentracije zaštitnih sredstava, u Srbiju vraćena pošto su strani kupci utvrdili da naši proizvođači koriste više od 20 aktivnih materija, piše beogradski list.


Garć je istakao da je pomenuta količina maline, zbog prekoračenja propisane koncentracije zaštitnih sredstava, u Srbiju vraćena pošto su strani kupci utvrdili da naši proizvođači koriste više od 20 aktivnih materija.


- Koristi se sve i svašta, a u Evropskoj uniji to ne može da prođe. U našoj zemlji, na primer, kod plodova maline propisano je prisustvo karbamata do dva miligrama, dok svetski prihvaćene norme dozvoljavaju samo 0,02 miligrama - kaže dr Garić.

- Malina je crveno zlato za Srbiju i njen najvažniji izvozni proizvod. Zato je jako važno da se naši poljoprivrednici upute kako da pravilno i u skladu sa svetskim normama koriste agrotehničke mere, posebno đubriva i sredstva za zaštitu biljaka - rekao je Garić.

Add comment


Security code
Refresh