bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Beograd -- Do kraja naredne godine oko pet miliona građana Srbije bi moglo da dobije po 300 evra na osnovu podele besplatnih akcija „Telekoma“, EPS-a i Aerodroma.


Na tu sumu treba dodati i novac od tenderske privatizacije preduzeća, navodi list Blic.

Naravno, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i ekonomisti ne žele da daju procene o tome koliko će građani dobiti od besplatnih akcija, ali su nam u Agenciji za privatizaciju rekli da će se taj iznos znati pre privatizacije tih preduzeća.

Prostom računicom na osnovu vrednosti preduzeća, najviše će se dobiti od Elektroprivrede Srbije - po 200 evra, od „Telekoma“ 80 evra, a od Aerodroma ne više od 10 evra.

 

Vrednost akcija koje smo dobili
NIS 25 evra
Privatizacioni registar 17 evra
Očekivana vrednost akcija koje treba da dobijemo do 2012.
Telekom 80 evra
EPS 200 evra
Aerodrom 10 evra
Građani od ukupne sume za koju se privatizuje preduzeće dobijaju 15 odsto koje treba podeliti na oko pet miliona ravnih časti.

"Građani će akcije Telekoma dobiti istovremeno sa privatizacijom, ali će informaciju o broju i nominalnoj vrednosti akcija koje im pripadaju dobiti pre privatizacije. Trgovanje akcijama Telekoma pre nego što se ustanovi cena postignuta za većinski paket oštetilo bi građane, jer će ostvarena cena po pravilu biti veća nego kada se prodaje manji broj pojedinačnih akcija. Strateški investitor koji bude kupovao većinski paket Telekoma, ugovorom će biti obavezan da po minimalno istoj ceni po kojoj je platio državni paket, a u nekom razumnom budućem periodu, otkupi i sve ostale akcije od malih akcionara, slično kao što i ruski Gasprom ima obavezu da otkupi sve akcije Naftne industrije Srbije po garantovanoj ceni koja je plaćena i državi, i to u februaru 2011. godine", objašnjavaju u Republičkoj agenciji za za privatizaciju.

U Agenciji kažu da će u slučaju drugih velikih preduzeća, gde privatizacija nije planirana u skorijem roku, kakav je slučaj sa Aerodromom Beograd, akcije biti podeljene pre privatizacije, tj. do kraja godine, i njima će biti moguće slobodno trgovati.

"Slično će biti i sa akcijama Elektroprivrede Srbije, nakon što se sprovede korporatizacija preduzeća u 2011. godini", zaključuju u Agenciji za privatizaciju.

Add comment


Security code
Refresh