bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Broj zaposlenih u malim i srednjim preduzećima smanjen za 70.000. Kriza ugrozila opstanak 29 odsto malih preduzeća.

EKONOMSKA kriza je ugrozila opstanak čak 29 odsto malih i srednjih preduzeća, a više od petine, 22 odsto firmi, je prinuđeno da razmišlja o otpuštanju zaposlenih, pokazuje anketa Nacionalne agencije za regionalni razvoj, sprovedena na uzorku od 3.000 malih privrednika. Danak smanjenoj tražnji i problematičnoj naplati potraživanja u prošlog godni je plaćen smanjenjem od 70.000 zaposlenih u ovom sektoru.

 

Tokom prošle godine broj malih i srednjih preduzeća je povećan 11.378, iako je broj radnika spao na 872.540. Njihov ukupan promet u 2009. je bio 819,2 milijardi dinara i manji je za 18,7 milijardi u odnosu na prethodnu godinu.

- Profit malih i srednjih preduzeća je u proseku za 15 odsto manji - kaže Ivica Eždenci, direktor Nacionalne agencije za regionalni razvoj. - Preduzetnici se žale na procedure banaka, jer moraju da ispune niz uslova, a onda plaćaju velike kamate. Istraživanje Naleda pokazuje da čak 10 ili 11 odsto rashoda firme iznosi plaćanje firmarine. U Boru i Leksovcu “Telekom” za to godišnje daje po 900.000 dinara. U Negotinu je jedna osiguravajuća kuća ugasila predstavništvo, jer je trebalo da plaća firmarinu 700.000 dinara godišnje. Zbog velikih troškova gubimo radna mesta.

Anketa Nacionalne agencije za regionalni razvoj pokazuje i sveg 10 odsto malih privrednika smatra da ekonomska kriza ne utiče na njihovo poslovanje. Čak 39 odsto oseća posledice, ali ne razmišlja o otpuštanju.

OPTIMISTI
I PORED velikih problema, anketa pokazuje da većina ima planove za budućnost. Više od polovine preduzetnika će imati nove investicije u naredne tri godine. Najveći deo ulaganja će biti u opremu, a 37 odsto planira širenje poslova.

 

Add comment


Security code
Refresh