bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Pojedina naselja na podrucju danasnjeg grada datiraju od praistorije sto nam govore pronadjeni predmeti iz paleolita, neolita, rimskog doba, srednjeg veka... Sva sela nase opstine nastala su krajem XVII veka, posle velike seobe Srba, naseljavanjem stanovnistva severne Crne Gore i Hercegovine. Uredbom knjaza Milosa o usoravanju okolnih sela nastaje 1839. god. varosica podno brda Risovaca koja se razvija levom obalom Kubrsnice prema Mladenovcu, a kasnije prema izvorima mineralne vode u Bukoviku. Tako nas grad dobija formu tipicnog drumskog naselja, nastalog od dela sela Vrbice i dela sela Bukovika. Za vreme druge vladavine, na proputovanju kroz varosicu, knjaz Milos daje obecanje da ce podici crkvu "Svetij Arandjel", pa Dekretom od 1. avgusta 1859. godine to i potvrdjuje i u poslednjoj recenici kaze: "... varos Vrbica neka se od sad zove Arandjelovac."

Uporedo sa razvojem grada, razvijala se i banja koja je danas u njegovom centru, a nosi ime po ataru u kome se razvila. Utvrdjivanjem lekovitosti vode bukovickih izvora, banja 1836. godine dobija prve bolesnike. Oko izvora se grade zgrade za smestaj gostiju, otkupljuje zemljiste za park, obelezavaju staze, sadi drvece, pronalaze i uredjuju novi izvori i grade prva kupatila nad izvorima Djulara i Talpara. Staro Zdanje, najstariji sacuvan arhitektonski objekat u parku bukovicke banje, nesudjeno sediste narodne skupstine i letnjikovac dinastije Obrenovic, sagradjen je u periodu 1865-1872. godine po nalogu kneza Mihaila Obrenovica. Kosta Sreplovic, arhitekta Starog Zdanja uradio je i plan parka ispred ove velelepne zgrade. Krajem XIX veka sagradjeno je parno kupatilo, Novo Zdanje (1887.), a 1907. godine i Paviljon u kome se flasirala voda za izvoz i transport sirom Srbije.

Pod upravom Stedionice dunavske banovine banja dozivljava novi uspon, kaptiran je izvor tople vode, sagradjeno moderno parno kupatilo, hotel Sumadija, renovirano Staro Zdanje i rekonstruisan park po planovima A. Krstica. Banja je tako dobila izgled modernih zapadnoevropskih banja i postala izletiste najotmenijeg sveta ondasnje Srbije.

Razvoj Banje i grada teku uporedo, a Arandjelovac postaje srediste Sreza i zanatlijsko trgovacki centar ovog dela Sumadije. Krajem XIX i pocetkom XX veka otvaraju se prvi rudnici i poljoprivredni rasadnik 1903. godine. Otvaraju se osnovne skole - muska 1850. i zenska 1868. godine. Grad dobija postu i telegrafsku stanicu 1872. godine, a od 1904. godine povezan je prugom uskog sa ostalim delovima Srbije.

Add comment


Security code
Refresh