bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
Arandjelovac se danas prostire na prostoru od 376 km˛, na kome zivi oko 50.000 stanovnika u 17 naseljenih mesta. Od ulaza u grad, nekad sela Vrbica a danas uzeg gradskog podrucja, vodi dugacka glavna ulica sve do centra, gde je na prostoru od 24 ha prelepog parka smestena Bukovicka banja. Trgovacko-zanatska zona danas je zasticena kao stara carsija kojom se, kao i nekad, nizu radnje, kafei, poslasticarnice, restorani… Ulica danas nosi ime osnivaca grada, knjaza Milosa, i spaja dve zasticene kulturno - istorijske celine: banjski park i Muzej paleolita u pecini Risovaca. Orasac, treca zasticena zona, nalazi se na ulazu u grad.

U delu grada koji cini banju, u miru zelenila i cvetnih aleja, smesteni su banjski objekti, hoteli, izvori mineralne vode, otvoreni bazen i privatne kuce sa sobama za izdavanje. Park je danas najveci evropski muzej mermernih skulptura u otvorenom prostoru nastalih od 1966. godine na simpozijumu 'Beli Vencac'. Na otvorenoj sceni se tokom leta odrzavaju koncerti, pozorisne predstave, folklor... Banjski park je danas urastao u svoje zaledje, planinu Bukulju sa koje u letnjim vecerima vetar donosi spasonosnu svezinu.

Na padini Bukulje podignut je Muzej grada koji sa vilom Karadzic i bukovickom crkvom sv. Arhangel Gavrilo cini celinu. Od banjskog parka prema Muzeju i dalje, prema vrhu planine, vodi obelezena pesacka staza, ali i dobar asfaltni put. Sa druge strane Bukulje lezi akumulaciono jezero Garasi, pravi raj za pasionirane ribolovce. Podno brane tokom leta rade bazeni za decu i odrasle, restoran sa bastom, tereni za mali fudbal i odbojku na pesku.

Grad i banja su stekli poverenje mnogobrojnih sportskih klubova koji su stalni gosti jer za njihove pripreme ovde vlada idealna klima; izgradjeni su sportski tereni, fudbalsko igraliste, hala i, od ove godine, nekoliko programa rehabilitacije i brze revitalizacije posle teskih utakmica.

Arandjelovcani se trude da u uzoj zoni grada sacuvaju duh starih vremena i stoga razvijaju samo industriju cistih tehnologija, a i nju izmestaju izvan gradskog podrucja. Ovde se puni cuvena mineralna voda 'Knjaz Milos" i proizvodi siroka paleta bezalkoholnih pica; eksploatise se beli mermer sa Vencaca, granit iz Bukovika i glina sa nekoliko podrucja; svakog dana na pijacu stize sveze voce i povrce iz plodnih basti, vinograda i vocnjaka po kojima su poznata okolna sela. Tako grad, kao i nekad, zivi od bogatsva koje mu daruje priroda: vode, mermera i gline.

Add comment


Security code
Refresh