bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Hotel "Staro zdanje", dragulj Bukovičke banje, dvorac Miloša Obrenovića, građen još 1859. godine dosta je ruiniran, krov sklon padu i praktično i ne radi. Osposobljen je restoranski deo, a zbog isključenih instalacija za grejanje sobe su bez upotrebe.

Godinama je ova građevina, neobične arhitekture čekala neimare. Po mnogo čemu liči Kapetan Mišinom zdanju u Beogradu, namenjena za održavanje skupštine Knjaževine Srbije.

Posle premeštanja prestonice iz Kragujevca za Beograd, "Staro zdanje" postaje letnjikovac dinastije Obrenović i kulturno dobro za zabavu i razonodu. Kada je Aranđelovac 1906. godine dobio prugu uskog koloseka, koja danas ne postoji, "Staro zdanje" postaje hotel u pravom smislu te reči. To je bilo zlatno doba Bukovičke banje kada je grad imao više gostiju nego stanovnika...

- Rekonstrukciju i revitalizaciju "Starog zdanja" sačinili su Republički i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture. Sačinjen je i projekat obnove, ali mi u AD "Bukovička banja" nismo u stanju da izdvojimo sredstva i sačuvamo od propadanja ovu zgradu sa kojom bi se ponosila svaka turističko mesto, ne samo u našoj zemlji već i u inostranstvu - priča Ljiljana Bošković, direktor AD "Bukovička banja".

Rešili smo da "Staro zdanje" izdamo u zakup na period od 15 godina, kako bi se izvršila rekonstrukcija i uložila sredstva na nivou kategorizacije od četiri zvezdice. Budući iznajmljivač je dužan da zadrži 60 sadašnjih radnika. Za početak biće uloženo šest miliona evra.

Prijave za iznajmljivanje u zakup stižu iz zemlje i inostranstva. Još desetak dana primaće ponude, a zatim će doći do odluke ko će biti taj "budući vlasnik" za period od deceniju i po.

- Trenutno je stiglo pet prijava iz Amerike, Kanade, Grčke, Kalifornije, Nemačke - kaže Ljiljana Bošković, direktor. To su ozbiljne ponude. Da kažem i to da je "Staro zdanje" izuzetno iz privatizacije zbog kulturno-istorijskog značaja.

Add comment


Security code
Refresh