bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
Muzej Arandjelovca, Prote Atanasija Bukovickog bb, tel. 034/ 712-415

Na jugoistocnoj periferiji Arandjelovca, sa desne strane recice Kubrshnice, uzdize se brdo Risovaca sa pecinom, znacajnim arheoloshko-paleontoloshkim i speleoloshkim nalazishtem. Dugogodishnjim istrazivanjima risovacke pecine otkriveno je obilje fosilizovanih ostataka faune ledenog doba, kao i tragovi materijalne kulture neandertalskih lovaca-artefakta od kamena i kosti, koja potvrdjuju paleolitsku starost ove stanice. Sistematskom analizom osteoloshkog materijala determinisano je preko 20 vrsta sisara, pretezno pripadnika toplodobne stepske faune-pecinski medved, pecinski lav, pecinska hijena, divlji konj, divlji magarac, shumski jelen, dzinovski jelen, divlje govece, vuk, lisica, dabar itd., dok su samo tri zivotinje izraziti predstavnici hladne klime-runasti nosorog, mamut i bizon. Starost otkrivenih kostiju procenjuje se na oko 30.000-100.000 godina.

Fosilni covek starijeg kamenog doba svoja orudja je izradjivao od kamena i kostiju ulovljenih zivotinja svesno koristeci svoju inteligenciju u teshkoj borbi za sopstveni opstanak i odrzanje svoje vrste u celini i baveci se lovom kao osnovnim zivotnim opredeljenjem. Kulturni inventar Risovace dao je vazne odgovore za arheoloshku nauku, pre svega, jer je potvrdio postojanje paleolitskih kultura i na podrucjima juzno od linije Sava-Dunav i pruzio nove dragocene podatke o nacinu zivota praistorijskih ljudi.

Risovaca spada u proste pecine (cini je jedan kanal duzine 135 m) nastale radom podzemnih voda. Svrstava se u red suvih pecina sa malo prokapnih voda i konstantnom temperaturom od 10 -12 0C, nezavisno od godishnjeg doba.

 S obzirom na arheoloshki znacaj, paleontoloshko bogatstvo i znatne prirodne vrednosti, pecina Risovaca je 1983.godine proglashena kulturnim dobrom od velikog znacaja, a 1995. je sa okolnim prostorom od oko 13 hektara, stavljena pod zashtitu kao spomenik prirode I kategorije. Risovacha je uredjena i otvorena za turisticke posete septembra 1978.godine, a sve u cilju da se taj davnashnji beleg zivota i kulture nasheg dalekog pretka iz ledenog doba sacuva za sadashnjost i buducnost kao svedocanstvo o neprekinutim ljudskim korenima starim 50.000 godina.

Add comment


Security code
Refresh