bioskop-meni mali-oglasi-meni prevoz-meni slike-meni tutorijali-meni smestaj-meni
Bioskop - Najave Mali Oglasi Prevoz - Polasci Slike - Nekada Tutorijali Smeštaj
hor-rull
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
О ДРУШТВУ

n42870909530_6315Културно-уметничко друштво '' Шамот '' основано је 1971. год, на иницијативу запослених и синдиката Холдинг корпорације '' Шамот – рудници и индустрија шамота '' – Аранђеловац .
Као многа радничка друштва и ово је годинама делило судбину своје фирме оснивача, тако да, на жалост, 1991. године – престаје са радом.
У то време, у тадашњим Партизанима, данашњој Даросави, веома успешно живи и ради КУД '' Веља Герасимовић '', основано 1983. године. Пошто из године у годину друштво својим радом превазилази могућности Месне заједнице, појављује се потреба за сигурнијим извором финансирања.
Године 1996, постигнут је договор са пословодством Холдинг корпорације '' Шамот '' да се ова два друштва споје и тако настаје данашњи КУД '' Шамот ''.

Од те 1996. године, друштво из године у годину иде једном узлазном путањом свог развоја. Недавно је, тачније 27. 12. 2008. године, једним спектакуларним концертом, пред препуном двораном '' Парк '' у Аранђеловцу, прославио свој 37. рођендан.

ТУРНЕЈЕ

Друштво је, за својих 37. година постојања, извело на стотине концерата у земљи и иностранству:
- 1997. године представљамо Србију у Прагу, Република Чешка, где бивамо и гости у амбасади Савезне Републике Југославије у Прагу, коју је у нашу част приредио тадашњи амбасадор Г-дин Ђоко Стојичић
- 2002. године друштво учествује на Међународном фестивалу фолклора '' Садко '' у Великом Новгороду, Руска Федерација.
- 2003. године, у организацији Српске православне цркве, а по благослову владике западно-европског Луке, гостујемо у Француској и Луксембургу и изводимо целовечерње концерте у Епиналу, Дижону, Стразбуру и Луксембургу.
- 2005. године друштво учествује у обарању светског рекорда за Гинисову књигу – највеће коло на свету. У том јединственом колу играло је 12.000 играча и играло се 35. минута, непрекидно.. Све се то дешавало у Софији, Реп. Бугарска.
- 2006. године друштво остварује два најзапаженија резултата у својој историји. На Фестивалу фолклора '' Јасеничко коло '' у Смедеревској Паланци, освајамо два прва места у категорији група певача и фолклора. Исте године освајамо прво место на Фестивалу Словенске културе у граду Славјанск на Кубану у Руској Федерацији, у категорији извођења народних игара.

Поред поменутих турнеја, друштво је наступало још у Аустрији, Немачкој, Словенији, Словачкој, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грчкој. Црној Гори, Републици Српској и Турској.

КУД '' Шамот '' 2001. године оснива Смотру фолклора '' Шумадијски опанак '', која се поводом градске славе, Св Архангела Гаврила, организује 26. јула и за досадашњих седам година угостили смо преко 50 ансамбала из Србије, Републике Српске, Црне Горе и СловенијеНа репертоару друштва тренутно се налазе следеће кореографије:
- везови Шумадије,
- Игре из Горње Јасенице,
- Игре из Груже,
- Игре из Горње Косаонице Игре из Рађевине,
- Шједница (игре подкопаоничких села),
- Игре из Витине,
- Игре из Косовског Поморавља
- Игре из Лесковца,
- Буњевачке игре,
- Игре из Македоније,
- Влашке игре,
- Шопске игре,
- Бугарске игре...
- Игре из Понишавља
Аутор већине кореографије је наш прослављени кореограф Братомир Бата Лачковић, а остали аутори су Ненад Јаковљевић, Милан Радовановић, Душан Миливојевић , Мирослав Стефановић и Дарко Тодоровић

Друштво сада броји 300 чланова, сврстаних у дечијим фолклорним ансамблима, који раде у Аранђеловцу, Даросави, Буковику и Венчанима, припремном фолклорном ансамблу, ансамблу народних игара, ансамблу ветерана фолклора и народном оркестру..

Покровитељ друштва је Општина Аранђеловац.
Генерални спонзор друштва је компанија "Књаз Милош" а.д. Аранђеловац.


Председник друштва: Драган Вићентијевић
Уметнички руководилац друштва: Дарко Тодоровић
Шеф народног оркестра: Љубиша Стојановић

Comments   

0 #1 profile 2018-10-31 18:55
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Quote

Add comment


Security code
Refresh